Sabat Mater,  door het Pergolesi-ensemble.

14 april, start 15 uur

Entree €15,  – inclusief 2 consumpties koffie/thee

 

Het Pergolesi Ensemble voert jaarlijks het welbekende en meest geliefde Sabat Mater uit: dat van Pergolesi. Heerlijke muziek die meestal rond Pasen gespeeld wordt.

Het ensemble staat onder leiding van de alt Marianne Selleger, en naast haar zingt ook de sopraan Wendeline van Houten. Bijzonder een het begeleidend instrumentaal ensemble is dat er saxofoons in plaats van strijkers gebruikt worden.

 

Dit bekendste en mooiste Stabat Mater heeft ook in deze versie voor  zangstemmen en saxofoons een sterke ontroerende kracht. De muziek raakt diepe, universele gevoelens, namelijk enerzijds een intense verdrietigheid, anderzijds ook overlevingskracht en optimisme.

Pergolesi schreef dit werk kort voor zijn dood in 1736. Hij was toen 26 jaar oud. Hij schreef het stuk in Pozzuoli, het plaatsje waar hij zich teruggetrokken had vanwege zijn zeer slechte gezondheid. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke goede vrijdag in de kerk Maria dei Sette Dolori in Napels werd opgevoerd, te vervangen.

De tekst van het Stabat Mater is geschreven in de middeleeuwen door een onbekende dichter, vermoedelijk Johannes Fidenza (1221-1274), die later de naam Bonaventura aannam. Het stuk bestaat uit twaalf delen. De eerste zes beschrijven de pijn die Maria doorstaat terwijl ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. De laatste zes delen worden gezongen vanuit een ‘ik’-persoon die de pijn die Maria voelt ook wil voelen.