Een gebouw met een ziel

In 1636 zette het Schermerhorn de kerk neer in het midden van het dorp. Een gebouw in gotische stijl, dat het hart van de gemeenschap werd. Een gebouw met een rijke historie en een grote cultuurhistorische waarde waarover veel te vertellen is. Ons enthousiasme over onze mooie kerk delen we graag met u. Via feiten en beschrijvingen, maar ook door de vele mooie verhalen. Want Schermerhorn en de Grote Kerk zijn sterk met elkaar verbonden.

null

Lees meer over de historie

null

Lees meer over de schatten van de kerk

null

Binnenkijken

Klaar voor de volgende 350 jaar

In 2017 werd de Grote Kerk ingrijpend gerenoveerd en gerestaureerd. Er werd een goede (vloer)verwarming aangelegd. Er kwam professioneel licht en geluid. De toiletten, de entree en de cateringvoorzieningen werden aangepakt. Door onder meer het verwijderen van de roosters voor de gebrandschilderde ramen en het egaliseren van de vloer kreeg de kerk bovendien haar oorspronkelijke glorie weer terug.


Ab Hoving, gepensioneerd hoofdrestaurateur van de Maritieme Afdeling van het Rijksmuseum, maakte de historische scheepsmodellen in de kerk schoon. Lees zijn verhaal.


En kunsthistorica Francis van Zon verdiepte zich in de renovatie van de historische gebrandschilderde ramen. Lees haar verhaal.

De mooie nieuwe informatiepanelen zijn tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.