15 juni t/m 1 september 2024
Zaterdagen 12:00 – 16:00 uur
Zondagen 11:00 – 16:00 uur
Entree is gratis

Op zaterdag 22 juni a.s. vanaf 14.30 uur wordt de tentoonstelling ‘Componisten in Oorlogstijd’ geopend in de Grote Kerk te Schermerhorn. In deze reizende tentoonstelling worden de levens van twintig in de Tweede Wereldoorlog vervolgde musici belicht met foto’s, documenten, brieven, tekeningen en stukjes partituur. De componisten werden vervolgd om hun afkomst of standpunten, doken onder, gingen in het verzet of werden gedeporteerd. Acht componisten hebben de oorlog niet overleefd. Tijdens de oorlog was hun werk verboden; daarna werden hun namen en composities vergeten. Op initiatief van De Leo Smit Stichting en De Culturele Commissie krijgen de componisten nu een podium in de Grote Kerk van Schermerhorn.

Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. De Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan de soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. De reizende tentoonstelling is een initiatief van De Leo Smit Stichting. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en naar de muziek te luisteren. Dat brengt de componisten en hun werk dichterbij. Er is van alle componisten muziek te horen via een QR-code op de tentoonstellingspanelen.

De tentoonstelling is te bezichtigen op zaterdagen van 12:00 tot 16:00 uur en op zondagen van 11:00 tot 16:00 uur tussen 15 juni en 1 september.

Tijdens de expositie is ons Kerk Café is geopend!