‘De Kerk Als Museum’, uit het hele land waren ze gekomen, zelfs uit België: de beheerders van Monumentale Kerkgebouwen. En wij van de Grote Kerk Schermerhorn natuurlijk ook. Want er schuilt zoveel prachtige oude kunst in kerken. Mensen gaan naar musea om kunst te bekijken. Maar hoe kan je al die schoonheid in kerken onder de aandacht brengen?

Dat was het thema van de conferentie in de grote Sint Bavo-kerk in Haarlem. In het buitenland is het heel normaal om een kerk of kathedraal te bezoeken. Maar in Nederland lopen veel mensen er gewoon aan voorbij. Daarom nam bijvoorbeeld Museum Catharijneconvent in Utrecht het initiatief tot ‘Het Grootste Museum van Nederland’, een boek en een digitale film over al dat moois in 14 kerken en 2 synagogen. De filmer van die digitale film heeft ook de film over onze ramen gemaakt. Want ook bij ons is er zoveel moois te zien. En niet alleen de ramen. Ook bijvoorbeeld de koperen kaarsenkronen, het beschilderde gewelf en het schilderij over de bouw van de kerk boven de ingang…Vol ideeën over hoe we daar beter aandacht aan kunnen besteden gingen we aan het eind van de dag weer naar huis.

https://www.grootstemuseum.nl/nl/…