Het was een druk bezochte avond toen op 27 september de film over onze prachtige gebrandschilderde ramen werd  gepresenteerd.

‘Ik vond het eigenlijk altijd zo gewoon’ zei avondvoorzitter Marian Barendregt, ‘Je wist niet beter, die kerk met nou eenmaal die ramen. Maar nu pas zie ik hoe bijzonder ze zijn’.

Namens het bestuur van de Vrienden van de Grote Kerk legde Henkje Koning uit hoe zij tot de opdracht tot die film waren gekomen. In een artikel in de NRC had een deskundige zich verbaasd over het feit dat Nederlanders wel naar de Notre -Dame in Parijs gaan om de ramen te bewonderen, maar niet naar Schermerhorn of Biervliet.

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum vertelt in de film over de haringvangst en de slag op de Zuiderzee, waarvan beelden op de ramen te zien zijn. Maar tijdens zijn lezing kon hij veel meer vertellen dan in de film.  Het publiek hing aan zijn lippen bij zijn verhalen over hoe aan het eind van de 80 jarige oorlog de steden van het Noorderkwartier de kant van de Prins van Oranje kozen en met hun scheepjes het wonnen van de grote Spaanse schepen.