De Rotaryclubs Alkmaar, Alkmaar de Waag, Heiloo, Alkmaar-Bergen, Bergen, Heerhugowaard-Langedijk, Langedijk-Geestmerambacht en Castricum gebruiken de weken van het zomerreces om hun Zomercarrousel te organiseren. Clubs die een interessant programma kunnen aanbieden nodigen de leden van deze clubs uit daarbij aanwezig te zijn. Club Alkmaar de Waag heeft maandag 7 augustus 2017 in dat kader 51 leden ontvangen in De Grote Kerk in Schermerhorn. Clublid Jan Hoogenhout heeft daar eerder voor zijn club een lezing gehouden over de geschiedenis van Schermerhorn en sindsdien ondersteunt Alkmaar de Waag De Grote Kerk. Drie andere sprekers informeerden de aanwezigen over de net gerestaureerde Grote Kerk. Henkje Koning zette uiteen wat in de afgelopen maanden tijdens de restauratie is gebeurd, Kitty Kampf vertelde over de schitterende gebrandschilderde ramen en Ab Hoving over de kerkscheepjes die in de Grote Kerk hangen. Zij spraken tussen de gangen van het diner dat Café ’s Lands Welvaren verzorgde. Jan Blok, de regiovoorzitter van de Rotary, sprak uit wat de aanwezigen ervaarden: “De kerk is een prachtige ruimte voor festiviteiten, sfeervol, statig en feestelijk. Er waren veel leden uit bijna alle clubs in de regio. Er heerste een ontspannen en vriendelijke sfeer.” Vooral de ramen waarover Kitty vertelde hebben veel aanwezigen geïmponeerd. Veel gasten, ook als zij de kerk al kenden van vóór de restauratie, benadrukten na afloop hoe mooi deze geworden zijn nadat het beschermende gaas is vervangen door transparante folie. Voorzitter Cees Huisman van Alkmaar de Waag sprak eveneens zijn waardering uit voor de gastvrijheid van de Vrienden van de Grote Kerk en bedankte zijn clublid Jan Hoogenhout voor het organiseren van deze avond.