Onze Grote Kerk is sinds gisterenmiddag weer open na de ingrijpende renovatie! Er moesten stoelen bij, zo groot was de opkomst gisteren bij de officiële heropening van onze Grote Kerk. En wat is hij mooi geworden, de bezoekers en genodigden keken hun ogen uit!

 

Fantastisch resultaat
Behalve dat faciliteiten aangepast zijn aan de eisen van deze tijd, lijkt het alsof er met een enorme poetsdoek door het interieur van de kerk is gegaan: de kleuren van het beschilderde gewelf lijken intenser, de muren stralen van frisheid en de indrukwekkende gebrandschilderde ramen sprankelen als nooit tevoren. “Het resultaat is fantastisch,” zo concludeerde ook Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland aan het eind van zijn speech, waarmee hij de Grote Kerk Schermerhorn officieel heropende.

Terugblik
De kerk is momenteel eigendom van Stadsherstel Amsterdam, onder wiens leiding de renovatie heeft plaatsgevonden. De heer Paul Morel van deze organisatie gunde de aanwezigen via zijn diapresentatie een boeiend inkijkje in wat hier allemaal bij kwam kijken. En een betoverend optreden van zangeres Helen Botman maakte duidelijk dat de akoestiek van de kerk al even mooi is als het interieur zelf.

Bedankjes
De afgelopen maanden is door veel mensen heel hard gewerkt om de renovatie en de heropening mogelijk te maken. Daarom was er gisterenmiddag ook veel ruimte voor welgemeende bedankjes, onder andere van Marijke Hoetmer, voorzitter van de Plaatselijke Commissie. Een speciaal dankwoord ging naar architect Fred Greven, die zich jarenlang heeft ingespannen om deze renovatie mogelijk te houden. Het einde van de bijeenkomst kreeg bovendien een extra feestelijk tintje toen de burgemeester van Alkmaar, de heer Piet Bruinooge, het ere-insigne in goud van de stad Alkmaar uitreikte aan een verraste en beduusde Henkje Koning. In diverse hoedanigheden zet zich al jarenlang met hart en ziel in om de Grote Kerk draaiende te houden en de renovatie mogelijk te maken.

Er komt meer!
De officiële heropening was het startsein van een uitgebreid en zeer gevarieerd openingsprogramma dat de komende twee weekends gaat plaatsvinden en waarbij iedereen van harte uitgenodigd is om eraan deel te nemen. Kijk hier om te zien wat er allemaal gaat gebeuren!

Foto: Marja Okx