Ab Hoving maakte de historische scheepsmodellen van de Grote Kerk Schermerhorn schoon: “Het dorp bezit een kostbare cultuurschat!”

“Als gepensioneerd hoofdrestaurateur van de Maritieme Afdeling van het Rijksmuseum ben ik nu eenmaal schepengek. Dus ga je op zoek; zo ben ik jaren geleden al eens in de Grote Kerk Schermerhorn historische kerkscheepjes gaan bekijken die daar in de lucht hangen. Unieke modellen uit de 17e eeuw waar weinig aan gerestaureerd is, en dus verpest is, door goedbedoelende kerkgangers zonder verstand van zaken. Vaak zie je 17e-eeuwse rompjes met tuigage uit de 19e eeuw, maar hier is vrijwel alles nog intact.

Toen ze tijdens de restauratie uit logeren waren in de Grote Kerk Alkmaar, werd ik gevraagd om ze schoon te maken, en dat wilde ik graag doen: prachtig werk. Toch schrok ik ervan toen ik ze in Alkmaar op de grond terugzag. Ze zijn nog vrijwel oorspronkelijk, maar daardoor ook niet in al te goede staat: vooral het tuig zal de komende jaren vragen om vernieuwing. Ik heb deze scheepjes graag onder handen genomen. Met een penseel en een autostofzuigertje kon ik voorzichtig het 50 jaar oude stof verwijderen, wat zich opgehoopt had na de laatste restauratie. En met wat teakolie is het hout ook weer verzorgd.

Voor mij is dit liefdewerk, dit is ons erfgoed. Het behoud van de scheepsmodellen is belangrijk voor het behoud van de historie van ons land: het is waardevol voor onze cultuur, een overblijfsel uit een tijd waar steeds minder van is. Daar moeten we zuinig op zijn. Het dorp Schermerhorn laat zich van een hele goede kant zien door de adoptie van de kerk: meer dan de helft van de dorpsgenoten is donateur. Zij zorgen dat deze cultuurschat behouden wordt. Daar verdienen ze echt een pluim voor.”

Meer weten over de restauratie van de scheepjes? Lees hier een uitgebreid interview met Ab Hoving.